Kan ryggvärk vara cancer är en fråga många ställer. Det är så att cancer är en väldigt ovanlig, men ändå möjlig, orsak till ryggvärk. Skulle det vara så att du känner av att du har ont skelettet samt att du redan har cancer eller blivit behandlad för det tidigare, så är det extremt viktigt att du söker vård. Det eftersom det finns en risk att det är skelettmetastaser.

Skelettcancer i sig är en ovanlig form av cancer. Det är runt 80 personer per år som drabbas av det i Sverige. Det som är vanligare är att annan cancer sprider sig vidare till skelettet. Det är då det bildas så kallade skelettmetastaser. Den vanligaste orsaken till skelettmetastaser är prostatacancer hos män och bröstcancer hos kvinnor.

Symptom vid cancer i skelettet

Symptom när man får cancer i skelettet beror på vilken cancerform du drabbats av. Det är vanligt att man minskar i vikt och att man känner av svaghet samt ryggvärk. När det blir metastaser, alltså dottertumörer, från en annan cancer så kallas det för sekundär skelettcancer. Det är vanligare att få den formen.

Symptom vid cancer i skelettet

Dock är det som så att det finns cancer som startar i skelettet. Det är dock mycket ovanligt. Den formen kallas då för primär skelettcancer. De vanligaste formerna på primär skelettcancer är tre olika. Det är Osteosarkom, Ewings sarkom och Kondrosarkom.

Osteosarkom är den vanligaste typen av skelettcancer hos barn och ungdomar. Tumören kommer ofta i knäled eller i axel. Symptomen är smärta, även i vila.

Ewings sarkom är det som ofta drabbar barn. Det kan uppstå på lårben, bäcken, revben och kotor. Ibland kan det även utvecklas i mjukdelar nära skelettet. De symptom som finns är smärta både vid vila och vid rörelse eller belastning.

cancer i skelettet

Kondrosarkom är den form av skelettcancer som ofta drabbar äldre människor. Då är det en tumör som växer långsamt. Symptom är smärta och värk i rygg och lår vilket ibland kan misstolkas som ischias eller förslitning i höftleden.

Behandling vid skelettcancer

Hur behandlingen av skelettcancer går till är helt olika. Det beror nämligen på var tumören sitter samt om det är en primär eller sekundär cancer. Många gånger är det så att man behöver en kombination av flera behandlingar.

Det kan vara till exempel vara operation tillsammans med cytostatika. Strålning och cytostatika kan hålla cancern i schack. Det kan även minska symptomen, höja livskvalitet och förlänga livslängden på den drabbade. Det finns även ryggstöd och ryggbälten som kan lindra värken.

Behöver du behandla vanlig ryggvärk, ryggskott eller diskbråck rekommenderar vi dig att uppsöka en Sjukgymnast, Naprapat eller Kiropraktor.