Om man har cancer och går igenom olika behandlingar, då vill man helst vila och inte röra på sig så mycket. Dock är det bra att försöka röra på sig, så att man inte är allt för stillasittande. Det gör kroppen starkare och att den fungerar bättre. Fysisk aktivitet är även bra mot oro, sömnproblem och trötthet.

Det finns forskning som stöder att chanserna ökar att bli frisk med fysisk aktivitet. Vad man ska ägna sig åt inom fysisk aktivitet beror på vad man har gjort innan samt vad man har för cancer och för övrig behandling. Konkret hjälp med tips och råd anpassade till sina individuella förutsättningar kan man få av en fysioterapeut. De kan anpassa träningen för den drabbade.

fysioterapeut

Det efter personlighet och efter vad det finns för besvär. Dessutom kan en fysioterapeut hjälpa personen att bli mer rörlig och få mindre ont. Det genom att töja och mjuka upp lederna och musklerna. Detta kombineras även ofta med övningar man ska göra på egen hand hemma.

Det brukar även vara att man får ett personligt program, som sedan kan anpassas efter behov. Som hjälp kan man ibland också få fysisk aktivitet på recept. Det från läkare, sjuksköterska eller fysioterapeut.

Kontakt med fysioterapeut

Hur och var man kan träffa en fysioterapeut beror en hel del på vart i landet man bor samt hur och var man får sin vård. Det finns idag flera cancerkliniker som har egna ofta fysioterapeuter som har specialkunskaper om cancersjukdomar. Det går även bra att på egen hand ta kontakt med en fysioterapeut via vårdcentralen eller en privat mottagning. Idrottsskadeexperten är en privat klinik som har säte i Stockholm, Göteborg och Malmö.

fysioterapeut 2

Har man en tät kontakt med vården så kan läkaren ge råd om vart man sa vända sig. Det går att ringa och få tid på egen hand, eller via en remiss från läkaren. En fysioterapeut kan även hjälpa man har andra besvär som till exempel smärta och stelhet, illamående, oro, svullnad, värmevallningar och andningsbesvär.

Får man träning på recept så står det ofta där vad man ska göra för aktivitet. Det kan vara att man ska ägna sig åt konditionsträning eller styrketräning samt att det kan stå om det finns något speciellt man bör undvika. Man ska göra sin träning enligt ett program man får. Sedan ska man följa upp detta genom återbesök till den som skrivit ut receptet.