Det finns ett starkt samband mellan vad vi äter och risken av att få cancer. Idag finns det ett starkt vetenskapligt stöd för att maten vi äter påverkar risken av att drabbas av cancer. Dessutom finns det även andra saker som påverkar och ökar risken, så som fysisk inaktivitet, ärftlighet, rökning, vissa virus och kemikalier.

Ett viktigt råd, som kommer från World Cancer Research Fund (WCRF), en organisation som utreder hur matvanor påverkar risken för cancer, är att undvika att bli överviktig. Det går att undvika genom att inte äta saker som har en massa onödiga kalorier.

Maten som skyddar

Så som chips, ostbågar, läsk och godis. Så mycket som en tredjedel av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas genom att äta rätt kost, ägna sig åt fysisk aktivitet och se till att hålla en hälsosam vikt.

Övervikt ökar risken för elva typer av cancer. Bland annat bröst- och prostatacancer. Det finns även hormoner som insulin och östrogen ökar risken för cancer. Överviktiga kan bli insulinresistenta och då produceras mer insulin i bukspottskörteln. Det kan i sin tur leda till att det blir en okontrollerad celldelning och därigenom ökad risk för cancer.

Mat som förebygger cancer

Det finns en del livsmedel och mat som sägs förebygga cancer. Bland annat sägs kaffe minska risken för lever- och livmodercancer. Äter man en kalciumrik kost så ska det minska risken för tjocktarmscancer. Kostfibrer minskar även det risken för tjocktarmscancer.

Mat som förebygger cancer

Kostfibrer finns bland annat i frukt och grönt och fullkornsprodukter. Frukt är bra för att minska risken för mun- och halscancer. Det är även bra att ha ett högt intag av antioxidanter från frukt, bär och grönsaker eftersom det har en skyddande effekt mot cancer. Besök gärna Hälsokostoteket.se dom har ett stort sortiment av fullkornsprodukter.

Mat som ökar risken för cancer

Sedan finns det mat man bör undvika, eftersom de kan öka riskerna att drabbas. Det är bland annat alkohol. Det kan öka risken för cancer i tjocktarm, bröst, lever, mun, hals, matstrupe och magsäck. Salt ska man inte överdriva, eftersom för mycket av det ökar risken för magsäckscancer.

Mat som ökar risken för cancer

Man bör även äta max gram per vecka av nöt, fläsk och vilt. Det eftersom rött kött ökar risken för tjocktarms- och magsäckscancer. Man bör även äta mindre av eller undvika charkuterier helt. De kan öka risken för tjocktarmscancer. Det är då korv, bacon, kassler, salami och rökt skinka som man bör se upp med. Här finner du bäst i test på diverse kosttillskott.

Se även upp med mögel på mat så som på spannmål, nötter, kryddor och torkad frukt. Det mögel som används vid framställning av mögelost ökar INTE risken för cancer.